Arad, calea Victoriei nr. 35B-37, Tel: 0257-939

Verificare platforme asociații

Verificare platforme asociații

În urma semnalării unui cetățean, locatar într-un condominiu din cartierul Aurel Vlaicu, referitor la depozitarea de deșeuri peste capacitatea recipientelor amplasate, polițiștii locali cu atribuții pe linia protecției mediului din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad, au efectuat verificări la adresa indicată, existând suspiciunea nerespectării prevederilor referitoare la colectarea selectivă.

În perioada 26.01-31.01.2024, controalele au fost extinse și în alte zone din cartierele Grădiște, Micălaca, respectiv zona centrală, în colaborare cu operatorul de salubritate delegat cu prestarea serviciului pe raza municipiului, fiind verificați în total 10 agenți economici care își desfășoară activitatea la parterul unor imobile ai căror proprietari sunt constituiți în asociație.

În cadrul acțiunilor s-a urmărit verificarea deținerii de contracte de salubrizare și pubele proprii de colectare deșeuri. A fost identificată o abatere de la normele legale, aplicându-se o amendă în cuantum de 2.500 lei, pentru colectare neselectivă, conform HCLM nr. 297/2015.

Totodată, au fost aplicate patru sancțiuni unor persoane fizice, faptele fiind constatate atât în urma sesizărilor transmise de către cetățeni cât și în urma activităților de patrulare. Astfel, sesizându-se depozitarea unor deșeuri din construcții (moloz) la platforma arondată unei asociații de proprietari din cartierul Grădiște, a fost identificată o persoană care a depozitat în containerul pentru colectare deșeuri menajere, moloz rezultat în urma unor lucrări de reamenajare a unui apartament, aspect interzis de prevederile regulamentului de salubrizare.

De asemenea, a fost identificată o situație de depozitare de deșeuri pe domeniul public, fără să fi fost folosite pubele în scopul colectării selective a deșeurilor.

În alte două situații, pe lângă problema colectării selective a deșeurilor menajere, au fost identificate  și aspecte ce vizează menținerea curățeniei în zonele situate în proximitatea asociațiilor de proprietari, aflate în responsabilitatea acestora. Agenții de poliție locală au semnalat aspectele constatate președinților asociației de proprietari, punându-le în vedere faptul că obligația menținerii curățeniei în proximitatea zonelor de locuit administrate, le revine exclusiv locatarilor.

Menționăm că pentru încălcarea prevederilor Regulamentului de salubrizare aprobat prin HCLM nr. 297/2015, utilizatorii pot fi sancționați cu amendă a cărei valoare poate ajunge până la 2.500 lei.

Sari la conținut