Parteneriat pentru eliminarea animalelor fără stăpân de pe domeniul public
Proiect privind prevenirii apariției și proliferării animalelor fără stăpân pe domeniul public al municipiului Arad.
Animalele de casă au făcut dintotdeauna parte din viața arădenilor. Aici a fost înființată Asociația „Chinologică Română și continuă să funcționeze numeroase grupuri de entuziaști care duc mai departe tradiția creării celor mai bune condiții pentru creșterea unor exemplare de excepție de câini. Profilul orașului, în care predomină cartierele de case, este de asemenea favorabil întreținerii unui număr semnificativ de animale de casă. În plus, proximitatea de centrul municipiului Arad a unor intrânduri cu profil împădurit ori de pășune din extravilan facilitează pătrunderea accidentală a unor patrupede izolate sau în grup provenite chiar din alte UAT.
Aceste caracteristici au condus, în ultimii ani, la alimentarea continuă a străzilor, parcurilor și terenurilor viran cu animale fără stăpân, al căror număr este dificil de controlat cu resursele actuale ale Gospodăriei Comunale. Semnalarea operativă a acestora la dispeceratul Poliției Locale a permis capturarea, de către Serviciul de Gestionarea a Câinilor fără Stăpân din GC, sprijinit de echipaje ale DGPL Arad. Prin intensificarea acestor acțiuni s-a ajuns, însă, la mijlocul anului 2019, la supraaglomerarea Adăpostului de Câini de pe Calea Bodrogului iar câinii fără stăpân sunt departe de a fi dispărut din oraș.
Pe termen lung, soluția o reprezintă intensificarea activităților de sterilizare a animalelor care nu ajung să fie adoptate de arădeni. Rezultatul de etapă al eforturilor depuse de personalul Gospodăririi Comunale relevă că, deși a fost mărită capacitatea adăpostului susmenționat, abilitatea de a se reproduce a patrupedelor necapturate și ”importul” permanent de câini abandonați din alte zone ale județului permit menținerea populației canine neînregistrate la un nivel sesizabil, în special în cartierele de la periferia orașului. Ca atare, Direcția Generală Poliția Locală va acorda sprijin asociațiilor, cabinetelor medicale și persoanelor fizice care contribuie prin resursele logistice și de expertiză la creșterea ritmului sterilizărilor. Echipajele de la ordine publică vor asigura protecția medicilor veterinari care vor solicita acest lucru iar dotarea cu cititoare de cipuri va deveni regulă.
În acest sens, parteneriatul cu ANIMED (link) reprezintă un model, reflectând opțiunea Primăriei Municipiului Arad de valorificare a capacității mediului privat de a susține-i proiectele destinate îmbunătățirii confortului direct al concitadinilor, cu recunoașterea contribuției civice a respectivelor persoane fizice și juridice.