Arad, calea Victoriei nr. 35B-37, Tel: 0257-939

Reorganizarea poliției locale

Reorganizarea poliției locale

     Vor fi 26 de polițiști locali în uniformă în plus pe străzile din municipiu până la finele anului curent, ca urmare a reorganizării Direcției Generale Poliția Locală Arad, proces care se va finaliza în următoarele șase luni. Numărul este condiționat și de ocuparea celor 16 funcții vacante existente în acest moment. Prin reorganizare, încă 15 funcții preponderent statice urmează să fie transformate în funcții cu atribuții exclusiv de teren. Este ultima etapă a unui proces inițiat de Primăria Municipiului Arad în anul 2017, prin care se răspunde solicitărilor exprimate de contribuabili de consolidare a activităților de ordine publică și circulație.
     Deoarece creșterea numărului de polițiști locali din teren ar surveni în cadrul schemei existente, în final, dintr-un maxim constant de 177 de angajați, 133 vor lucra în ture, (74 la ordine publică, 40 la circulație, 8 la dispecerat și 11 la pază). Restul de 44 de polițiști locali vor asigura activitățile de disciplină în construcții, protecția mediului, evidența persoanelor, control comercial, gestionarea sistemelor de monitorizare stradală, afișaj stradal, comunicare procese verbale etc.

     Prin reorganizare și completarea schemei se va ajunge la acoperirea cu echipaje ale poliției locale a celor 5 zone în care este împărțit orașul, conform unei analize interne privind incidența actelor contravenționale:
1. Centru, Boul Roșu;
2. Bujac, Gai, Ion G. Duca, 6 Vânători;
3. Aradul Nou, Sânnicolau Mic, Subcetate, Mureșel;
4. Alfa, Drăgășani, Pârneava, Confecții, Șega, Cadaș
5. Zona liberă Curtici.
     Pe timp de zi, pentru fiecare zonă va fi alocat un echipaj auto al serviciilor de ordine publică de la poliția locală, iar arealele cu incidență mai ridicată a contravențiilor vor fi acoperite și cu patrule pedestre (culoare portocalie pe hartă):
– Zona 1: o patrulă pedestră pentru arealul Boul Roșu-Piața Avram Iancu-Piața Catedralei;
– Zona 2: o patrulă pedestră pentru arealul Șega;
– Zona 4: o patrulă pedestră pentru cartierele Alfa și Drăgășani;
– Zona 5: o patrulă pedestră pentru arealul de blocuri al parcului „Regina Maria” din cartierul Micălaca.
     O altă patrulă pedestră pe zi va fi poziționată în funcție de nevoile punctuale survenite în teren (manifestări publice, festivaluri, competiții sportive etc.).
     Această concepție a activității de prevenire/contracarare a contravențiilor din registrul ordinii publice are în vedere inclusiv menținerea, pe cât posibil, a aceleiași componențe a echipajelor dintr-o anumită zonă. Se dorește, astfel, îmbunătățirea gradului de cunoaștere a problemelor fiecărui cartier de către polițiștii locali aflați în teren și îmbunătățirea comunicării acestora cu cetățenii, asociațiile de proprietari etc.
     După încheierea reorganizării și completarea schemei de personal, pe timpul nopții vor exista trei patrule auto de ordine publică ale DGPL Arad.
În ceea ce privește fluidizarea traficului și sancționarea contravențiilor de circulație ce intră în competența poliției locale, se are în vedere alocarea efectivelor în teren pentru a putea răspunde eficient solicitărilor din intervalele orare de trafic maxim: 07-08.30 și 12.00-14.00, la care se adaugă fluxurile din zonele industriale ale orașului. Pe cea de-a doua hartă sunt însemnate cu albastru deschis intersecțiile unde fluidizarea traficului este realizată în prezent, la prima oră, de poliția locală, iar cu albastru închis cele ce urmează să fie preluate până la sfârșitul anului în curs (dacă reorganizarea va fi însoțită și de completarea funcțiilor actualmente vacante). Pătratele roșii semnifică trecerile de pietoni care la începutul zilei, între orele 7.30-8.30 vor fi asigurate de către angajați ai serviciilor de ordine publică ce au absolvit, de asemenea, cursuri de gestionarea a circulației pe drumurile publice.
     Respectivele treceri de pietoni au fost identificate drept cele mai riscante pentru deplasarea pietonală a arădenilor către unitățile de învățământ și locurile de muncă. Planificări similare vor fi puse în practică și pentru celelalte intervale orare diurne în care traficul auto și pedestru prezintă riscuri mai ridicate, în municipiul Arad.
     Totodată, prin reorganizarea DGPL, Primăria Arad are în vedere colaborarea cu Poliția Municipiului Arad, sens în care noul proiect de Plan de Ordine și
     Siguranță Publică va propune două variante de lucru:
– realizarea de echipaje mixte de ordine publică și circulație pe timpul zilei și al nopții;
– sincronizarea alocării resurselor umane în teren, pentru eficientizarea acoperirii geografice a orașului, în special cu ocazia evenimentelor și în intervalele orare de maximă presiune: protejarea afluirii/defluirii de la unitățile școlare, respectiv securizarea tronsoanelor de drum afectate de lucrările ample de infrastructură, manifestările culturale, artistice sau religioase periodice de durată ce au caracter periodic, fluidizarea circulației, gestionarea parcărilor din municipiu, securizarea locurilor accidentelor.
     Decizia Primăriei Municipiului Arad de a mări efectivele poliției locale prezente în teren a fost deja adoptată, însă modul de alocare a resurselor umane poate fi dinamic, sens în care cetățenii sunt invitați să-și exprime opiniile privind îmbunătățirea activităților de ordine publică și circulație prin intermediul site-ului DGPL Arad.

Intersecții dirijate și treceri de pietoni asistate (școli, etc.)
Zone de patrulare auto și pedestră
Sari la conținut