Arad, calea Victoriei nr. 35B-37, Tel: 0257-939

Peste 800 de ore de sprijin acordate de polițiștii locali în luna februarie

Peste 800 de ore de sprijin acordate de polițiștii locali în luna februarie

145 de polițiști locali de ordine publică/circulație rutieră din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad au consumat peste 800 de ore asigurând sprijin entităților din cadrul administrației publice locale, respectiv instituțiilor partenere, în zeci de acțiuni desfășurate pe domeniul public, pe parcursul lunii februarie.

Astfel, echipajele poliției locale au deviat traseul autovehiculelor și pietonilor pe durata intervenției în vederea remedierii situației provocate de lovirea unui copac de o camionetă de mare tonaj, în arealele în care s-au identificat desprinderi ale elementelor decorative de pe clădiri, prezentând risc pentru trecători, accidente soldate cu victime ori daune materiale, respectiv pentru facilitarea accesului unor convoaie cu ajutoare umanitare pentru persoanele cu handicap. Totodată, polițiștii locali au asigurat protejarea transporturilor agabaritice, au acordat sprijin, fluidizând traficul rutier și pietonal, în vederea evitării unor evenimente nedorite pe durata intervențiilor provocate de avarii la rețeaua de apă, lucrări de asfaltare, toaletare a copacilor, montarea unor containere destinate depozitării gunoiului. Echipajele poliției locale, au fost, de asemenea, prezente în teren, asigurând măsurile de ordine și liniște publică la manifestări sportive și adunări publice. A fost asigurată, totodată, desfășurarea în condiții de siguranță a etapei regionale a Turneului de Robotică, care a reunit în municipiul Arad peste 3.800 de elevi, respectiv 700 de mentori și voluntari și s-a acordat sprijin ISU, în acțiunea de prevenție desfășurată în campusul universitar “Vasile Goldiș” de pe strada Feleacului.       

Menționăm că între 10 și 20% din efectivele curente ale serviciilor cu atribuții de ordine publică și circulație sunt angrenate, lunar, în acțiuni de suport ce presupun fie doar prezența echipajelor DGPL, fie asigurarea intervenției pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad, Inspectoratul de Poliție Județean Arad, Compania de Apă Arad, ELBA, operatorii de salubritate (pentru a căror protecție în zonele cu incidență ridicată a eludării legislației de mediu, patrulele de poliție locală au fost prezente în mod repetat) etc.

Asigurarea ordinii și liniștii publice la competiții sportive ocupă aproximativ 2% din resursele umane ale DGPL Arad cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice. Odată cu preluarea recentă a unor baze sportive din municipiu în administrarea primăriei, printre care și Arena ”Francisc Neuman”, are loc o creștere a presiunii exercitate asupra serviciilor direcției generale responsabile de asigurarea obiectivelor municipalității și de dispeceratul poliției locale.

Pentru eficientizarea utilizării resurselor umane și materiale limitate, s-a procedat la realizarea de activități în comun, de către personalul diferitelor servicii chemate să gestioneze situații din locații punctuale sau zone din oraș în care era necesară o abordare pluridisciplinară (ordine publică, protecția mediului și disciplină în construcții în așezările informale, control comercial și ordine publică la zonele de terase/restaurante, disciplină în construcții și protecția mediului în arealul șantierelor, ordine publică și evidența persoanelor în condominii și în relația cu aparținătorii copiilor ce absentează sistematic de la școli etc.). Echipele mixte au făcut posibilă reducerea, per total, a numărului de polițiști locali din fiecare structură imobilizați pentru soluționarea individuală a acestor sarcini complexe trasate poliției locale. Totodată, a crescut siguranța prezenței în teren a polițiștilor locali cu atribuții de control în zona de protecție a mediului, evidența persoanelor și disciplină în construcții, care au fost însoțiți de colegi de la ordine publică în acțiunile comune.

Sari la conținut