Arad, calea Victoriei nr. 35B-37, Tel: 0257-939

Capturare câini 30.08.2023

Capturare câini 30.08.2023

În data de 31.08.2023, polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică și Supraveghere Comunitară, în colaborare cu angajații Serviciului Ecarisaj din cadrul Gospodăririi Comunale, au capturat 17 câini, în urma continuării șirului acțiunilor de capturare a câinilor fără stăpân aflați pe domeniul public.

          Astfel, animalele capturate au fost găsite pe străzile: Curtici (5 câini), Mărului (1 câine) și Tarafului (11 câini), iar ulterior transportate la Adăpostul de Câini de pe Calea Bodrogului, în vederea identificării.

          De asemenea, au fost sancționați cu avertisment scris 2 deținători de câini pentru nerespectarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor. Cei 2 câini, de rasă comună, au fost capturați de pe domeniul public de către Serviciul Ecarisaj în data de 08.08.2023, respectiv 21.08.2023 din cartierele Aradul Nou și Grădiște, în urma semnalărilor transmise de cetățeni. Ulterior, deținătorii acestora, și-au ridicat animalele de la Adăpostul de câini, unde au fost plasați după capturare, menționând că animalele “au scăpat” din curțile proprietăților. Agenții de poliție locală vor ține evidența și actualiza permanent lista proprietarilor care nu se conformează prevederilor legale, iar în cazul în care se vor regăsi  din nou în situația încălcării legii după aplicarea în primă fază a sancțiunii avertisment, persoanele respective se vor alege cu amendă, al cărei cuantum poate ajunge până la 12.000 de lei.

          Potrivit Legii nr. 205/2004 pentru protecția animalelor, deținătorii animalelor de companie au obligația de a avea un comportament adecvat față de acestea, de a  le asigura un adăpost corespunzător și nevoile de îngrijire, atât pentru nerespectarea acestor aspecte cât și pentru abandonul animalelor deținute  aplicându-se amenzi.

Totodată, pentru încălcarea prevederilor cuprinse în Legea nr. 61/1991, respectiv nesupravegherea animalelor de companie deținute, se aplică, de asemenea, sancțiuni contravenționale.

Precizăm că abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea și îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost și tratament medical (art. 7/Legea nr. 205/2004).

 

 

 

 

 

Sari la conținut