Arad, calea Victoriei nr. 35B-37, Tel: 0257-939

Ambrozie august 2023

Ambrozie august 2023

                De la începutul lunii august, polițiștii locali cu atribuții în domeniul protecției mediului, din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad au desfășurat acțiuni de verificare pe linia implementării prevederilor Legii nr. 62/2018 – privind combaterea buruienii ambrozia pe raza UAT Arad, fiind aplicate un număr de 24 sancțiuni contravenționale.

Menționăm că sancțiunile au fost aplicate respectându-se gradualitatea stabilită de Legea nr. 62/2018, în sensul aplicării avertismentelor anterior măsurilor sancționatorii pecuniare. După verificarea ulterioară a zonelor respective, în situația neîndeplinirii obligațiilor până la termenul fixat, agenții constatatori au procedat la aplicarea amenzilor contravenționale, în cuantumul prevăzut de lege. Din totalul sancțiunilor, 14 au fost aplicate unor persoane juridice și 10 persoanelor fizice.

                Din cele 37 de locații verificate, unde a fost constatată prezența buruienii, au fost identificate 13 situații în care au fost realizate măsurile de combatere a buruienii în maniera prevăzută de legislația specifică, după intervenția polițiștilor locali.

                 De asemenea, a rezultat că, față de anii anteriori, a crescut incidența cazurilor în care prezența buruienii ambrozia a fost semnalată pe terenurile/zonele verzi adiacente condominiilor, în majoritatea cartierelor municipiului, aspect constatat atât ca urmare a acțiunilor de verificare planificate de către polițiștii locali, cât și în urma creșterii numărului sesizărilor transmise de către cetățeni.

                Reiterăm necesitatea implicării persoanelor fizice și juridice de pe raza UAT Arad în acțiunile de combatere a acestei plante alergene, prin executarea activităților de cosire, erbicidare, smulgere din zonele adiacente imobilelor deținute, având în vedere că, în perioada de înflorire, potențialul alergen este crescut.

                Precizăm că pentru nerespectarea prevederilor actului normativ mai sus menționat, se aplică amenzi al căror cuantum este cuprins între 1.000 și 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv 10.000-20.000 lei pentru persoanele juridice.

Sari la conținut