Arad, calea Victoriei nr. 35B-37, Tel: 0257-939

Acțiune identificare câini pe domeniul public-septembrie 2023

Acțiune identificare câini pe domeniul public-septembrie 2023

            În ultima lună, se desfășoară de mai multe ori pe săptămână acțiuni ale Serviciului Ordine Publică și Supraveghere Comunitară din cadrul poliției locale și Serviciului Ecarisaj aparținând Gospodăririi Comunale de îndepărtare a câinilor vagabonzi de pe domeniul public și transport al acestora la adăpostul de pe Calea Bodrogului. În activitatea curentă a DGPL din ultimul trimetru al anului 2023, protecția animalelor de companie constituie o sarcină prioritară, alături de asigurarea unităților școlare, fluidizarea traficului la ore de vârf, sancționarea deversării ilegale a deșeurilor, disciplina în construcții, îndepărtarea cerșetorilor din zonele aglomerate ale orașului și aplicarea legislației privind evidența persoanelor în asociațiile de proprietari.

În context, cartierele Micălaca și Grădiște, unde există atât o concentrație mare de locuitori, cât și o incidență ridicată a patrupedelor neînsoțite pe stradă, au fost zonele unde au survenit ultimele razii. Aici, preluarea câinilor fără stăpân a fost dublată de verificarea respectării actelor normative privind animalele de companie.

Față de anii anteriori, polițiștii locali acordă o atenție sporită situațiilor în care câinii preluați de la adăpost sunt din nou eliberați pe domeniul public, în mod deliberat. De asemenea, se vor sancționa cazurile în care patrupedele sunt recuperate de la adăpost de către stăpânii al căror dezinteres le-a adus în situația de a rătăci pe străzi. Deținătorilor li se pune în vedere faptul că îngrijirea animalelor presupune și acordarea atenției față de nevoile acestora, furnizarea asistenței medicale, hranei și apei necesare, precum și a unui adăpost corespunzător. De asemenea, lipsa posibilității de mișcare este o problemă vizată de polițiștii locali.

În gestionarea numeroaselor sesizări referitoare la animalele domestice și pentru a putea interveni în momentele când survin situațiile sancționabile de lege, Serviciul de Supraveghere Comunitară al DGPL apelează la sprijinul asociațiilor de protecție a animalelor și al vecinilor din locațiile identificate ca surse de probleme pentru animale ori pentru comunitate. Datele furnizate de acătre acești parteneri referitor la tratamentul aplicat câinilor este important în clarificarea singurei categorii de contravenții din competența poliției locale în care victimele nu se pot exprima singure în apărarea lor.

În mod evident, cazurile de aplicare de rele tratamente și cruzimea vor fi transmise imediat Biroului Poliției Animalelor din cadrul IPJ Arad, conform prevederilor Legii nr. 205/2004.

Conform Legii nr. 61/1991, se aplică amendă în situația lăsării în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri.

Direcția Generală Poliția Locală le transmite tuturor celor preocupați de bunăstrea animalelor de companie și siguranța cetățenilor din zonele unde câinii fără stăpân își fac apariția frecvent că sesizări privind astfel de situații pot fi transmise la dispeceratul DGPL (0257-939, non-stop, apel gratuit) ori la adresa secretariat@politialocalaarad.ro.

Sari la conținut