Arad, calea Victoriei nr. 35B-37, Tel: 0257-939

Achiziționare mașină electrică

Achiziționare mașină electrică

Primăria Municipiului Arad, prin Direcția Generală Poliția Locală (DGPL), a obținut primul ecotichet în cuantum de 120.000 lei, pentru achiziționarea unui autovehicul electric nou, fără a exista obligația predării spre casare a unui autovehicul uzat. Suma respectivă, echivalând cu mai mult de 24.000 de euro, permite achiziționarea integrală a unui autoturism electric, fără a se apela la bugetul local.

Demersul se înscrie în strategia DGPL de a achiziționa, în următorii ani, doar automobile electrice pentru înnoirea parcului său auto, care în proporție de 60% constă în vehicule având vechimea medie de 13 ani și jumătate. Deși, în anii 2018 și 2019 au fost achiziționate 11 autoutilitare Duster, iar în 2022 o dubă, două treimi din autovehiculele folosite de cei 142 de angajați ai poliției locale utilizează motoare diesel ori pe benzină cu un grad ridicat de uzură, ce necesită relativ frecvent reparații și întreținere.

Achizționarea de autovehicule electrice ieftine și de mici dimensiuni este potrivită pentru utilizarea curentă de către structurile neoperative ale DGPL: evidența persoanelor, control comercial, disciplina în construcții și protecția mediului. Costurile de mentenanță sunt mai reduse iar numărul limitat de kilometri parcurși zilnic de echipele aparținând acestor profiluri de activitate, în interiorul orașului, permite prelungirea perioadei de utilizare a respectivelor autovehicule electrice chiar și la un grad ridicat de uzură al bateriilor.

Ca atare, Serviciul Evidența Persoanelor din cadrul poliției locale, cu sprijinul Serviciului Programe Europene de Dezvoltare din primărie, a obținut aprobarea dosarului de finanțare a reducerii emisiilor de gaze  cu efect de seră în transporturi, în cadrul Programului prin care se promovează vehiculele de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic (2020-2024), în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 783/2023, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 323/2020.

Urmează parcurgerea etapelor prevăzute de lege și demararea procedurii de achiziționare a primului autoturism electric din dotarea DGPL, urmând ca, în următorii ani, aceste vehicule de mici dimensiuni să depășească 50% din flota auto a poliției locale din Arad. Majoritatea acestor autovehicule vor purta însemnele DGPL și ale Municipiului Arad, precum și elemente care să permită publicului diferențierea atribuțiilor de control ale echipajelor respective de responsabilitățile patrulelor de ordine publică și circulație, în dotarea cărora rămân cele 11 autoutilitare Duster.

Sari la conținut