Arad, calea Victoriei nr. 35B-37, Tel: 0257-939

Proprietar amendat pentru nepermiterea accesului în imobil

Proprietar amendat pentru nepermiterea accesului în imobil

Proprietarul unui imobil din cartierul Aurel Vlaicu a fost amendat în această săptămână de către polițiștii locali cu atribuții în domeniul evidenței persoanelor, din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad pentru nerespectarea Legii nr. 196/2018, care vizează instituirea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Greșeala care l-a costat 500 lei a fost încălcarea articolului 31, care prevede obligația proprietarului unui imobil de a permite accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului ori al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Precizăm că în situația în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile mai sus menționate, acesta poate răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați.

Astfel, polițiștii locali au aplicat sancțiune contravențională după ce au constatat, în urma semnalării asociației de proprietari, nepermiterea accesului persoanelor abilitate în apartamentul deținut, în vederea înlocuirii coloanelor de apă, de către proprietarul unui imobil dintr-un condominiu situat pe Calea Aurel Vlaicu. Menționăm că persoana în cauză nu a dat curs solicitărilor de comunicare ale agenților din teren, adresate în repetate rânduri, refuzând dialogul de fiecare dată.

Reiterăm cetățenilor că reglementările care prevăd cine îți poate intra în casă ”fără mandat” sunt cuprinse în mod clar în Legea nr. 196/2018, persoanele care nu se conformează riscând amenzi usturătoare, care pot ajunge până la 3.000 lei.

Alte aspecte sancționabile care trebuie avute în vedere de către proprietari sunt  comunicarea obligatorie a modificării suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația fiscală, respectarea regulamentului condominiului, interdicția de a pune în pericolintegritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor, interdicția de a schimba destinația locuinței sau a spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale, respectiv interzicerea modificării aspectului proprietății comune și a elementelor constructive fără respectarea Legii asociațiilor.

Sari la conținut