Arad, calea Victoriei nr. 35B-37, Tel: 0257-939

Persoană fără adăpost condusă de către polițiștii locali la locul de domiciliu

Persoană fără adăpost condusă de către polițiștii locali la locul de domiciliu

În data de 27.02.2024, o patrulă de ordine publică din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad a condus, cu autoutilitara din dotare, la locul de domiciliu din județul Bihor, o persoană fără adăpost aflată în municipiul Arad încă din anul 2012.

B.F., în vârstă de 56 de ani, cu domiciliul într-o localitate rurală din județul limitrof, se afla pe străzile orașului de mulți ani, în sezonul cald “locuind” într-o mașină abandonată în proximitatea unui supermarket din cartierul Micalaca. Respectivul apela la serviciile oferite de Adăpostul de noapte al Direcției de Asistență Socială, în sezonul rece. Situația sa este agravată de o afecțiune care îi creează dificultăți în deplasare.

Problemele pe care le-a întâmpinat pe durata prezenței în Municipiul Arad l-au plasat în postura de a fi sancționat de 45 de ori de polițiștii locali, pentru nesocotirea în mod repetat a prevederilor Legii nr. 61/1991, Republicată, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice (consum de alcool pe domeniul public și apelarea în mod repetat la mila publicului), respectiv a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun (fumat în mijloace de transport în comun). Cele mai multe fapte contravenționale au fost constatate în cartierul Micălaca și zona centrală.

Eforturile depuse de asistenții sociali și polițiștii locali, care au luat legătura cu cel în cauză și cu rudele care și-a exprimat dorința de a-l reintegra în familie s-au finalizat cu transportarea sa la adresa de domiciliu, de către personalul DGPL, în prezența unui reprezentant al Direcției de Asistență Socială.

În prezent, poliția locală și partenerii instituționali din zona asistenței sociale, precum și Inspectoratul Județean de Poliție Arad, acționează în sensul soluționării, de o manieră similară, a mai multor cazuri sociale din municipiu. Reintegrarea în familia de origine și obținerea, totodată, a unui adăpost permanent, oferit de persoane din cercul relațional apropiat, constituie cea mai bună soluție, în prezent, pentru persoanele aparținând comunității oamenilor străzii în cazul cărora nu a survenit, încă, o deteriorare majoră și ireversibilă a funcțiilor mentale ori implicarea în activități infracționale (ambele situații având un grad ridicat de probabilitate, în mediul referențiat).

Sari la conținut