Arad, calea Victoriei nr. 35B-37, Tel: 0257-939

Atenție înainte de a te grăbi să dai bani cerșetorilor aflați în „nevoie”!

Atenție înainte de a te grăbi să dai bani cerșetorilor aflați în „nevoie”!

Polițiștii locali cu atribuții de ordine publică din cadrul DGPL, în exercitarea atribuțiilor de serviciu îi întâlnesc zilnic pe oamenii străzii, pentru care, cel mai adesea, cerșetoria este „meseria” de bază.

Unii dintre acești membri ai societății manifestă diverse grade de ingeniozitate în crearea imaginii de persoană dizabilitată, pentru a maximiza sentimentele de compătimire pe care le încearcă oamenii de bună-credință confruntați cu imaginea invalidității sau neputinței. În acest fel ei sfidează onestitatea și devotamentul oamenilor față de cei aflați cu adevărat în dificultate.

Un individ din categoria sus-menționată a fost identificat în data de 17.06.2020 de echipajul poliției locale aflat în patrulare în zona ”strategică” din fața șirului de magazine și supermarketuri situate pe strada Banu Mărăcine. Locația este vânată de cerșetori, care îi abordează ”din scurt” pe cumpărători, adesea cât timp au încă asupra lor sume de bani aferente cumpărăturilor. Persoana respectivă acționează ascunzându-și mâna sub haine, prefăcându-se a fi în suferință, o persoană cu dizabilități fizice. Individul, apt de muncă, are puțin peste 30 de ani și domiciliul în Lipova. Conform afirmațiilor făcute față de polițiștii locali, nu a lucrat niciodată și a venit la cerșit în muncipiul Arad împreună cu fratele său. Fac parte dintr-un val nou de persoane din această categorie, nemaifiind semnalat anterior în reședința de județ. A primit o amendă contravențională de 100 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială și a fost îndepărtat din zonă.  

Direcția Generală Poliția Locală Arad face apel la locuitorii municipiului să nu dea curs solicitărilor persoanelor care apelează la mila publicului, respectiv să sesizeze polițiștilor locali astfel de situații. Deși măsurile punitive sub forma amenzii au o eficacitate foarte limitată în cazul indivizilor fără venituri declarate și fără bunuri imobile, refuzul de a le da bani, combinat cu intervenția unei patrule ce îndepărtează contravenientul din arealul unde obține facil bani pot determina reducerea activității acestor persoane, dintre care o parte au călătorit special în orașul Arad pentru a practica cerșetoria.

Sari la conținut