Arad, calea Victoriei nr. 35B-37, Tel: 0257-939

Activitatea Poliției Locale în anul 2023, pe linie de control comercial

Activitatea Poliției Locale în anul 2023, pe linie de control comercial

În cursul anului 2023 au fost efectuate 589 controale de  către  polițiștii locali cu atribuții în domeniul activităților comerciale, din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad, fiind întocmite în prima fază  procese-verbale cu sancțiunea avertisment, societăților aflate la prima abatere legislativă.

În urma avertismentelor polițiștilor locali, o parte a societăților comerciale s-a conformat, intrând în legalitate. Firmele care nu au dat curs notificărilor DGPL Arad s-au ales cu amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale. De asemenea, pe parcursul anului au fost soluționate 31 sesizări.

Astfel, 552 operatori economici de pe raza UAT Arad au fost amendați pentru încălcarea prevederilor HCLM nr. 586/2021 privind Regulamentul de desfășurare a activităților comerciale și al piețelor în municipiul Arad și notificați să intre în legalitate în cel mai scurt timp, sancțiunile aplicate însumând 417.500 lei.

Alte 8 amenzi au fost aplicate în baza O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, valoarea sancțiunilor reprezentând de 3.100 lei. De asemenea a fost dispusă măsura suspendării activității până la intrarea în legalitate, respectiv inițiată procedura de confiscare privind suma de 991.375 lei.

16 procese-verbale au fost întocmite conform Legii nr. 252/2003 privind registrul unic de control și 13 sancțiuni pentru nerespectarea reglementărilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe,

Precizăm că Legea nr. 8/1996 prevede sancțiuni între 3.000 și 30.000 lei, iar “în cazul în care contravenientul, persoană juridică, desfășoară activități care implică, conform obiectului său de activitate, comunicarea publică de opere sau de produse purtătoare de drepturi de autor sau drepturi conexe, limitele amenzilor contravenționale se măresc de două ori”.

În vederea evitării aplicării măsurilor sancționatorii, respectiv suspendării activității, agenții economici care nu îndeplinesc toate cerințele prevăzute de actele normative în vigoare, au obligația de a efectua toate demersurile în vederea intrării în legalitate.

Materialele informative pot fi analizate, accesând:

Sari la conținut