Arad, calea Victoriei nr. 35B-37, Tel: 0257-939

Acțiune capturare câini 03.11.2023

Acțiune capturare câini 03.11.2023

3 câini au fost capturați și îndepărtați de pe domeniul public, într-o singură zi din ultima săptămână, de către polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică și Supraveghere Comunitară, cu sprijinul  Serviciului Ecarisaj. Patrupedele au fost plasate în adăpostul situat pe Calea Bodrogului.

Acțiunile de identificare a animalelor pe domeniul public s-au desfășurat în cartierele Alfa, Drăgășani, Confecții, respectiv pe strada Mărului.

Direcția Generală Poliția Locală Arad comunică cetățenilor faptul că potrivit Ordonanței de Urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, se interzice abandonul câinilor revendicați ori adoptați. Precizăm că abandonul constă în lăsarea unui câine revendicat ori adoptat pe domeniul public, fără hrană, adăpost ori tratament medical.

Niciun câine nu poate fi adoptat ori revendicat din Adăpostul Public, decât după completarea unui angajament, iar în cazul revendicărilor, eliberarea câinelui nu se va putea face numai după achitarea sumelor datorate adăpostului, în funcție de operațiunile executate (capturare, sterilizare, tratament, etc.), și în funcție de numărul zilelor de cazare al câinelui revendicat.

Taxa care se percepe în municipiul Arad, în situația revendicării câinilor din adăpost este de 45 lei/zi, la care se adaugă 213 lei taxa de capturare (tarifele sunt în vigoare de la sfârșitul lunii septembrie 2023).

Polițiștii locali reamintesc faptul că, potrivit legii mai sus menționate, abandonul câinilor revendicați sau adoptați din adăposturile de animale constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani, în timp ce abandonarea animalelor constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 3.000 și 12.000 de lei, potrivit Legii nr. 205/2004.

Prin urmare, abandonul animalelor se pedepsește sever, dar diferit. Cetățenii trebuie să facă distincție între abandonul câinilor deținuți, respectiv abandonul câinilor revendicați sau adoptați din adăposturile de animale, prima situație fiind contravenție, iar a doua intrând în sfera faptelor infracționale.

  Putem adopta animale, însă cu responsabilitate, fiind o decizie care necesită informare și asumare pe termen lung.

Sari la conținut