Arad, calea Victoriei nr. 35B-37, Tel: 0257-939

Monitorizare reabilitare clădiri

Monitorizare reabilitare clădiri

     Impozite majorate cu până la 500% pentru proprietarii care nu renovează fațadele clădirilor degradate.
     Orașul nostru a fost mereu o urbe europeană cu un bogat patrimoniu arhitectural iar centrul istoric al Aradului este un punct de interes atât pentru turiști cât și pentru localnici datorită clădirilor istorice construite în stiluri precum eclectic, gotic sau renascentist.
     Din păcate, trecerea timpului și comunismul care a distrus conceptul de proprietate privată și-au pus puternic amprenta asupra acestor monumente, o mare parte fiind într-o stare avansată de degradare și devenind un real pericol pentru trecători din cauza tencuielii care se desprinde de pe fațadă. În paralel, intervențiile neautorizate efectuate asupra clădirilor periclitează o moștenire culturală ce conferă un profil unic zonei centrale.

          Problemele ridicate de numărul mare al imobilelor din această categorie sunt amplificate de faptul că resursele materiale ale multora dintre locatari nu le permit acoperirea costurilor prohibitive ale reabilitării. De asemenea, unii dintre proprietari sunt plecați din țară ori dețin mai multe locuințe, fapt ce împiedică administrația să susțină financiar lucrările.
     Complexitatea acestor probleme logistice, legale și sociale impune o abordare integrată, care să ia în considerare atât prioritățile stringente, cât și existența unor soluții diferite.
     A. Gestionarea riscurilor generate de clădirile degradate pe trotuarele și străzile orașului. Presupune identificarea rapidă a pericolelor de desprindere sau colapsare, izolarea zonei și colaborarea cu echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență care intervin pentru securizarea elementelor arhitecturale periclitate. Achiziția logisticii necesare în teren – gărdulețe, benzi izolatoare, indicatoare etc. – instruirea dispecerilor și echipajelor de ordine publică, precum și a polițiștilor locali de la Serviciul Disciplina în Construcții fac posibilă o prestație operativă care a contribuit la evitarea unor incidente grave, în această perioadă de trecere de început a lucrărilor de reabilitare a clădirilor din centrul orașului (și nu numai).
     B. Implementarea prevederilor HCLM 235/2017 cu privire la aprobarea Regulamentului privind stabilirea condițiilor de majorare a impozitului pentru clădirile/terenurile neîngrijite si terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutivi (cu un procent de 100%, 200%, 300%, 400% și 500% în funcție de nivelul de degradare al clădirilor). Aplicată cu succes și în alte orașe din România, strategia supraimpozitării produce deja efecte pozitive și în orașul nostru, fapt reflectat de numărul în creștere de persoane fizice sau juridice care comunică Primăriei Municipiului Arad conformarea la condițiile conexe reabilitării ce permit revenirea la un nivel normal al impozitului pe clădiri. Prestația precisă și eforturile permanente de ajustare a evaluărilor privind stadiul actual al imobilelor depuse de colegii noștri din Serviciul Disciplina în Construcții au permis eficientizarea acestei componente coercitive a proiectului și, totodată, evidențierea situațiilor în care eficacitatea sa este limitată de considerente obiective.
     C. Identificarea, monitorizarea și intervenția în situațiile în care cazurile sociale – oameni ai străzii, persoane cu venituri reduse, indivizi ce prezintă pericol social – conduc la deteriorarea patrimoniului imobiliar privat ori deținut de statul român. Polițiștii locali însoțesc în mod constant funcționarii Primăriei Municipiului Arad care evaluează gradul de degradare al imobilelor ocupate de astfel de persoane. Amenzile aplicate, uneori în mod repetat, reprezintă un instrument ce va fi utilizat în continuare pentru a determina proprietarii individuali și asociațiile să asigure condiții de siguranță în întreținerea și utilizarea curentă a imobilelor. În paralel, datele obținute în teren de polițiștii locali pot fi utile responsabililor din primărie ce procedează la încadrarea proprietarilor de imobile într-una din categoriile ce beneficiază în mod legal de susținerea financiară a administrației în cursul reabilitării clădirilor.

Sari la conținut