Arad, calea Victoriei nr. 35B-37, Tel: 0257-939

Răspuns Aradon

Răspuns Aradon

În ultimele trei luni,  atât în vederea asigurării unui climat de ordine publică cât și pentru diminuarea nemulțumirilor provocate de prezența persoanelor fără adăpost pe raza municipiului, polițiștii locali cu atribuții de ordine publică  și circulație, au intensificat acțiunile de prevenire a acestui fenomen prin multiplicarea raziilor prin zona supermarketurilor, pe străzi și în parcuri.

Referitor la cele două zone menționate în articol, precizăm că numărul sancțiunilor a crescut semnificativ în zona Boul Roșu, de la 48 de amenzi în cuantum de 21.221 lei în lunile august, septembrie, octombrie ale anului 2019, la 212 amenzi în valoare de 66.079 lei, aplicate în aceeași perioadă a anului 2020.

Mai mult decât atât, această zonă este monitorizată de patrule pedestre ale DGPL în intervalul orar 7.00-22.30, de luni până vineri, supravegherea zonei fiind asigurată de câte o patrulă pedestră pe schimb.

Astfel de acțiuni s-au desfășurat și în perimetrul parcului  din Piața UTA, cuantumul sancțiunilor fiind față de aceeași perioadă a anului trecut, în această zonă (4680 lei, față de 2760).

Diferența cantitativă între numărul și valoarea proceselor verbale aplicate în cele două zone provine din diferența de alocare a echipajelor: 17 ore pe zi, pedestru, în Boul Roșu și, prin patrulare, în arealul Aurel Vlaicu.

Consecventă opțiunii sale de a scoate cât mai mult din efective în teren, poliția locală, prin echipajele sale pedestre, acoperă zone centrale ori intens populate din Municipiul Arad, iar echipajele auto patrulează în cartiere.

În acest moment, DGPL dispune de un total 92 de polițiști locali în uniformă ce realizează o varietate de activități de ordine publică, circulație, gestionare a locurilor de parcare, muncă în folosul comunității, afișare a proceselor verbale, soluționare a sesizărilor privind câinii comunitari etc. În cursul zilei, există maxim 4 patrule pedestre, prezente pe Strada Mețianu, în Piața Arenei, Piața Fortuna și în Cartierul Micalaca Sud. Acestora li se adaugă 9 patrule auto, ce acoperă restul zonelor municipiului. Numărul de 26 de polițiști locali în uniformă pe timp de zi rezultat se reduce lent, în ultimele săptămâni, deoarece incidența COVID19 în rândul polițiștilor locali, încă scăzută, este, totuși, în creștere. Această situație impune atât izolarea celor bolnavi, cât și carantinarea colegilor de patrulă auto declarați drept contacte. În realitate, efectivele disponibile pentru exercitarea exclusiv a atribuțiilor de ordine publică și circulație sunt chiar mai reduse, ca urmare a implicării nonstop a 8 polițiști locali în misiuni ordonate de MAI: 6 efectuează verificarea persoanelor infectate la domiciliu iar 2 participă la activități de descurajare a contrabandei cu produse accizabile în cartierul Aurel Vlaicu.

            În contextul expus, alocarea a maxim 18 polițiști locali în uniformă, pe tură, pentru toată varietatea de activități/sesizări existente în timpul zilei impune prioritizarea sarcinilor și relocarea permanentă.

            Până la depășirea pandemiei și consecutiva completare a 10 funcții vacante de teren pe ordine publică, poliția locală are 4-6 echipaje în uniformă în deficit. Opțiunea DGPL este ca, după revenirea la un context normal din punct de vedere epidemiologic și de personal, să fie plasate, pe timp de zi, patrule pedestre suplimentare în zonele Tarafului, Gării și Alfa. Sunt spații cu trafic pietonal intens și o mare concentrație de populație, ca și celelalte areale patrulate în prezent pedestru. Pentru zona UTA, efectelor măsurilor anterior menționate va fi reducerea timpului de revenire al patrulelor auto. Totodată, dorim intensificarea colaborării în zonă cu structurile MAI, respectiv poliția și jandarmeria, care, în prezent, se confruntă cu probleme similare determinate de pandemie.

În măsura în care problemele cauzate de oamenii străzii pot fi gestionate prin acțiuni din registrul ordinii și liniștii publice, DGPL va continua acțiunile de sancționare și îndepărtare a persoanelor fără adăpost care săvârșesc contravenții pe domeniul public al municipiului.

Sari la conținut