Proiecte și parteneriate ale Poliției Locale Arad

PROIECTE POLIȚIA LOCALĂ ARAD
Poliția Locala Arad a derulat în cursul anului trecut două proiecte de amploare – ”Polițistul Local - alături de noi ” și ”Spune NU cerșetoriei!”.
Primul s-a adresat copiilor din clasele I-IV , și a presupus realizarea de către aceștia a unor desene care să reflecte modul în care vad ei activitatea noastră și rolul instituției în comunitate. Proiectul  a fost derulat în perioada aprilie-mai 2011, și au fost implicați aproximativ 200 de elevi de la 8 școli din municipiu.  Un juriu de specialitate a analizat lucrările, iar cele mai apreciate au fost premiate în cadru festiv. Din juriu au făcut parte Onisim Colta, Silvia Demian, Bruno Biringer, Adina Kun. Școlile participante au fost : Liceul Pedagogic ”Dimitrie Țichindeal”, Șc. Gen. Nicolae Bălcescu, Șc. Gen.22 Caius Iacob, Șc. Gen.18 ”Avram Iancu, Șc. Gen nr.5, Col. Naț ”Elena Ghiba Birta”, Lic. German ”Adam Muller Guttebrunn ”, Lic Baptist Alexa Popovici. Cu acest prilej au fost efectuate o serie de vizite în școlile respective și s-a discutat cu elevii și cadrele didactice despre Poliția Locală Arad.
Cel de-al doilea proiect a avut drept scop diminuarea fenomenului cerșetoriei pe străzile din oraș prin tragerea unui semnal de alarmă către cetățeni asupra efectului pe care îl are acordarea de bani cerșetorilor. Motto-ul campaniei a fost ”Feriți-vă de cerșetori – adevărata sărăcie nu iese pe stradă !”- Honore de Balzac. Proiectul a inclus mai multe activități – acțiuni pentru depistarea persoanelor care practică cerșetoria, identificarea și sancționarea acestora dar și deplasări în școli, pentru discuții cu elevii pe această temă. Totodata a fost realizat un spot difuzat pe posturile de radio legat de această temă. Ambele proiecte au avut un impact puternic asupra arădenilor, fiind intens mediatizate . Cu această ocazie reprezentanții instituției au efectuat vizite în 12 școli din oraș : Col. Tehnic și de Protecția Mediului, Șc.Gen.11 ”Nicolae Bălcescu”, Șc.Gen.3 ”Iosif Moldovan”, Șc.Gen.22 ”Caius Iacob”, Col.Naț.”Elena Ghiba Birta”, Liceul Pedagogic”Dimitrie Țichindeal”, Șc.Gen.12, Șc.Gen.18 ”Avram Iancu”, Col.Naț.”Moise Nicoară”, Col. Naț.”Vasile Goldiș”, Șc.Gen. nr.4. Discuțiile au durat aproximativ câte o oră și au luat parte în total  250 de elevi din clasele V-VIII. Ei au avut astfel ocazia să își expună opiniile vis-à-vis de acest fenomen, să propună eventuale soluții, și să adreseze întrebări polițiștilor locali. Partenerii instituționali în acest proiect au fost DDAC Arad, DGASPC Arad, IPJ Arad, Jandarmeria Arad, Glasul Aradului, West TV, Magic FM, Kiss FM.                        

 

PARTENERI IN PROIECTE POLIȚIA LOCALĂ ARAD
În cursul anului 2011, Poliția Locală Arad a fost implicată într-un număr de 6 parteneriate inițiate de diverse instituții din municipiu sau din țară.

  1. CAMPANIA ”Mă opun violenței” demarata de Șc.Gen.Nr. 22 care are ca obiectiv prevenirea și combaterea violenței în școală prin sensibilizarea elevilor asupra comportamentelor ce trebuie adoptate atunci când se confruntă cu acte violente, cu delicvența juvenilă.
  2. Protocolul pentru PARTENERIAT EDUCAȚIONAL inițiat de Liceul Pedagogic ”Dimitrie Țichindeal” având ca temă relațiile dintre cetățeni, în condițiile în care școala pregătește copilul să facă față provocărilor lumii contemporane.
  3. Întrunirea COMISIEI DE PREVENIRE ȘI COMBATERE a violenței în mediul școlar, la care Poliția Locală a fost invitată în calitate de partener de către Centrul Școlar Arad, unde au fost prezentate materiale privind tema respectivă și au avut loc discuții libere cu toți elevii centrului.
  4. Campania ”SPUNE ”NU”ETNOBOTANICELOR” – inițiată de Direcția de Dezvoltare și Asistență Comunitară Arad, protocolul având ca obiect desfășurarea de programe sau de acțiuni comune pentru prevenirea consumului de substanțe halucinogene și psihotrope în școlile din municipiul Arad.
  5. Campania ”HAI PE NET” derulată de DDAC, asociația ASPIS  și centrul Europe Direct Arad, parte integrantă dintr-o amplă campanie la nivel european coordonată de Telecentre-Europe, inițiativă prin care își propune să aducă online peste 100000 de persoane excluse din punct de vedere digital.
  6. Proiectul ”INVESTEȘTE ÎN OAMENI !”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, având ca prim obiectiv mobilizarea cetățenilor în vederea enunțării celor mai importante preocupări relevante pentru stabilirea indicatorilor de bunăstare a membrilor comunității.  Proiectul este inițiat de CRIES – Centrul de Resurse Pentru Inițiative Etnice și Solidare.